Kokosowy czy palmowy? Naturalne olejki w pielęgnacji włosów

0
83

Pierwsze nasze zetknięcia z olejami mogą być trudne. Zwłaszcza że olejków o podobnych właściwościach jest bardzo wiele i nie do końca wiemy, jak użyć ich do pielęgnacji włosów. Jakie są różnice między olejem palmowym a kokosowym? Sprawdźmy.

Oba wytłaczane są z owoców palm. Oba przypominają swoją konsystencją kremowe masło. Oba zawierają zdecydowanie więcej kwasów tłuszczowych nasyconych. Naturalny olejek kokosowy i olej palmowy są do siebie bardzo podobne. Jednak jest między nimi wiele różnic, które warto znać, zwłaszcza gdy chcemy sięgnąć po któryś z tych olejków jako naturalny zamiennik dla kosmetyków.

Olejek kokosowy – charakterystyka

Bardzo popularny składnik kosmetyków do ciała i włosów. Często wykorzystywany do robienia maceratów roślinnych ze względu na swoją dużą stabilność. Olejek kokosowy wytłacza się z kopry, czyli miąższu orzecha kokosowego. Najlepszy jest tłoczony na zimno i nie poddawany rafinacji. W temperaturze pokojowej olejek kokosowy ma białą, maślaną postać. Rozpuszcza się w lekko podwyższonej temperaturze np. w kontakcie ze skórą.

Jak działa olej kokosowy?

Ze względu na swoje właściwości zdecydowanie lepiej sprawdza się na włosach zdrowszych, o niższej porowatości. Dostarcza im odpowiednią ilość witamin i minerałów, ochrania przed słońcem i zapobiega nadmiernej utracie nawilżenia. Świetnie sprawdza się jako olejek do zabezpieczania końcówek, a nałożony na skalp łagodzi podrażnienia i wzmacnia cebulki włosów.

Olej palmowy – najważniejsze informacje

Z kolei olej palmowy wytłaczany jest z pestek lub miąższu owoców palmy oleistej, nazywanej inaczej olejowcem gwinejskim. To zupełnie inna roślina. Dużo częściej wykorzystuje się go do produkcji żywności, choć można natrafić także na olejek palmowy w niektórych kosmetykach. Łatwo odróżnić go od oleju kokosowego, ponieważ ma podobną konsystencję, ale dużo bardziej intensywny kolor. Olej palmowy zazwyczaj jest pomarańczowy.

Jeśli już wykorzystuje się olej palmowy w pielęgnacji, to raczej jako składnik regulujący wydzielanie sebum. Dlatego częściej dodawany jest do kosmetyków do ciała, aniżeli szamponów lub odżywek na włosy.

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ