- CYNK – brak cynku to włosy łamliwe i matowe; cynk stymuluje przemianę materii komórek dzięki czemu włosy szybciej rosną; płatki owsiane, groch, orzechy, krewetki;
- WIT. B2 – przyśpiesza wzrost włosów; jaja, ser, mleko, ryby zielone warzywa liściaste.
- WIT. B6 – reguluje przetłuszczanie włosów, chroni przed łupieżem, nadaje blask włosom; banany, wieprzowina, ryż, kiełki pszenicy, suche drożdże;
- WIT. E – chroni przed wcześniejszym siwieniem włosów, nadaje włosom blask; papryka, warzywa liściaste, jajka, soja, olej słonecznikowy;
- WIT. A – wspomaga wzrost włosów, zapobiega powstawaniu łupieżu; tran, wątroba, masło, marchewka, pomidory, zielona kapusta;
- WIT. H – wzmacnia i dodaje blasku włosom; pieczarki, żółtko, orzechy, drożdże, pszenica, mleko;
- KWAS PANTOTENOWY – nawilża włosy, przyśpiesza ich porost, dba o kolor i blask włosa; brokuły, kalafior, groch, wątróbka, drożdże, orzechy, ryby;
- MIEDŹ – opóźnia siwienie, chroni przed łupieżem; orzechy, wątróbka, makaron, kalafior, banany, mleko;
- KRZEM – wzmacnia strukturę włosów, zapobiega wypadaniu; truskawki, proso, pieczywo pełnoziarniste, pokrzywa i skrzyp;
- PROTEINY – to materiał budulcowy wszystkich komórek, wzmacniają i przyśpieszają porost włosów, włosy rosną zdrowe i moce; mleko, jaja, ser, ryby, drób, fasola, orzechy;
- ŻELAZO – wzmacnia i zagęszcza włosy, poprawia kolor włosów naturalnie rudych; morele, świeży sok z malin, skorupiaki, płatki owsiane, wołowina;
- AMINOKWASY – wpływają na porost włosów zdrowych, grubych; owoce, ryby, produkty mleczne, warzywa.