Na kondycję naszych włosów ma wpływ, między innymi, wiek. W zależności od niego różne są potrzeby na odżywianie włosów.
Nastolatki :
- zły sposób odżywiania się i zmiany hormonalne w okresie dojrzewania powodują, że gruczoły łojowe zaczynają produkować za dużo tłuszczu. Dlatego właśnie włosy nastolatka tak szybko się przetłuszczają. Ważne jest by codziennie pielęgnować włosy i myć je delikatnym szamponem. I nie używać gorącej wody do mycia, gdyż ciepło uaktywnia produkcję łoju.
- odpowiednia dieta hamuje wytwarzanie tłuszczu, czyli zamiast frytek, majonezu czy hamburgera przerzucamy się na produkty bogate w witaminy i białko.
Po 20 roku życia :
- od tego momentu włosy stają sie powoli coraz cieńsze. Aktywni zawodowo żyjemy w stresie.
- zbyt mała ilość snu i niestety często niezdrowy tryb odżywiania wpływają na kondycję włosów – przetłuszczają się, a na końcach są suche.
- kobiety po ciąży bardzo często doświadczają wypadanie włosów w znacznych ilościach
- zalecane jest spożywanie bogatych w białko ryb, ryżu czy np. drobiu.
Po 40 roku życia :
- włosy maja tendencję do matowienia oraz tracą na sprężystości. Wynika to z nadwyrężania ich przez ostatnie lata: chemicznie i manualnie.
- zniszczona warstwa rogowa nie odbija światła
- teraz trzeba o nie dbać szczególnie, odżywiać je i mniej nadwyrężać
- blasku doda cynk, który w największych ilościach znajduje się w łososiu i jajkach
Wiek dojrzały :
- zmniejsza się ilość pigmentów i nasze włosy siwieją
- rosną wolniej i są cieńsze
- witamina B pomaga zachować naturalny kolor włosów
- masaż poprawia ukrwienie: wzmacnia włosy.