
Produkty do pielęgnacji włosów coraz częściej zawierają witaminy. Ale dieta bogata w witaminy również ma wpływ na kondycję naszych włosów, i nie tylko.
- Witamina H – zwana biotyną, w małych ilościach zawarta jest w każdej żywej komórce. Jej niedobór doprowadza do wypadania włosów. Stosowana zewnętrznie wygładza strukturę włosa, dodaje blasku i objętości. Zalecana szczególnie osobom z cienkimi włosami i kruchymi. Znajdziemy ją: w drożdżach, wątróbce, serwatce i żółtkach jajek.
- Witamina F – to kwasy tłuszczowe: linolowy, linolenowy i arachidowy. Dostarczają one organizmowi energii i muszą być dostarczane, gdyż organizm sam nie jest w stanie ich wytworzyć. Ich brak powoduję łupież i łamliwość włosów. Znajdziemy je: w olejach roślinnych tłoczonych na zimno.
- Witamina D – to pantenol, czyli prowitamina zamieniana w organizmie na kwas pantolenowy, witaminę z grupy B. Zapobiega wysuszaniu włosów, uelastycznia je i odbudowuje. Znajdziemy ją: w rybach, maśle, mleku, wątróbce i prawdziwkach.
- Witamina E – działa łagodząco i zatrzymuje we włosach potrzebna wilgoć. Zapobiega również stanom zapalnym. Znajdziemy ją: w pieczywie pełnoziarnistym, groszu, oleju z oliwek, orzechach i jajkach.
- Witamina C – jako materiał energetyczny pobudza wzrost włosów. Obecna jest we wszystkich owocach i warzywach. Pijmy więc codziennie szklankę świeżo wyciśniętego soku.