Olejek kasjowy

0
44

Olejek kasjowy znacznie bardziej znany jest w Polsce jako olejek cynamonowy, chociaż ma nieco inne działanie i pozyskiwany jest z zupełnie innej odmiany cynamonowca

Doceniliśmy go za to już dawno, ponieważ wykazuje szereg właściwości nie tylko pielęgnacyjnych, ale i leczniczych.

Sam olejek pozyskiwany jest w procesie destylacji z parą wodną surowca, jakim jest Cynamonowiec Chiński (olejek cynamonowy pozyskiwany jest z Cynamonowca Cejlońskiego). Same gałązki tej rośliny mają intensywny, korzenny zapach, połączenie nuty słodkiej oraz ostrej i tak samo pachnie właśnie olejek kasjowy. Niegdyś, by wydobyć jeszcze silniejszy aromat rośliny, gałązki przed destylacją moczono intensywnie w morskiej wodzie. Teraz stosuje się nowocześniejsze metody, dzięki czemu woń olejku jest silniejsza i trwalsza.

Wykorzystywanie olejku kasjowego jest wielorakie. Dodaje się go do wyrobów tak farmaceutycznych jak i kosmetycznych. Ale to nie wszystko, bowiem okazuje się, że powszechnie stosuje się go również w ramach dezynfekcji i odświeżania powietrza. Z wykorzystaniem go, realizuje się też aromaterapię i inhalacje, podobno jest świetny jako zapach w saunie czy dodatek do kąpieli. Dodany do dowolnego balsamu czy oliwki sprawdza się też jako środek wykorzystywany w ramach relaksacyjnych masaży. Ciekawostką może być przy tym fakt, że olejek kasjowy działa nie tylko na ciało, ale i duszę – doskonale relaksuje, regeneruje, koi nerwy, poprawia samopoczucie.

Olejek kasjowy na skórę

Stosowany na skórę, wygładza ją, poprawia jej koloryt. Działa też antyseptycznie, łagodzi stany zapalne, regeneruje skórę. Można dodawać go do kremów i balsamów, wtedy oprócz wymienionych właściwości, dodatkowo ujędrni skórę, zapobiegnie wstępowaniu cellulitu – właśnie dlatego tak często korzysta się z niego w ramach odchudzających masaży w salonach kosmetycznych i klinikach medycyny naturalnej.

Olejek kasjowy na włosy

Wzmacnia je i zapobiega nadmiernemu wypadaniu. Uznaje się również, że regularnie stosowany olejek kasjowy będzie przyśpieszał ich porost, sprawi też, że włosy staną się mocniejsze a końcówki nie będą rozdwojone.

Olejek kasjowy na odchudzanie

Udowodniono, że pobudza on przemianę materii natomiast nie zaleca się jego picia. Olejek jest doskonałym dodatkiem w ramach stosowania oliwek i balsamów wyszczuplających. Z jego wykorzystaniem bardzo często wykonuje się odchudzające, ujędrniające skórę masaże i drenaże.

Olejek kasjowy na ból

Oczywiście, nie zwalczy silnego bólu urazowego, ale jest polecany w ramach walki z niedogodnościami reumatyzmu. Można do wcierać w skórę (po uprzednim rozcieńczeniu). Niektórym pomaga również przy bólach migrenowych czy bólach zatok.

Olejek kasjowy na samopoczucie

To przede wszystkim jego słodki zapach sprawia, że aromaterapia a nawet tradycyjny masaż z jego wykorzystaniem, będzie działać na nas korzystnie. Przede wszystkim zrelaksuje, odpręży, ukoi nerwy, zniweluje zmęczenie i poprawi samopoczucie.

Gdzie nabyć olejek kasjowy?

Gotowe olejki kasjowe można bez problemu kupić w dobrych sklepach zielarskich, ewentualnie w aptekach. Warto sprawdzać na etykiecie proces jego powstawania i skład. Pamiętajmy, że tylko te w 100% naturalne będą wykazywać dobroczynne właściwości.

Artykuł powstał w oparciu o treści ze strony Optima-Plus.eu – sklepu z olejkami eterycznymi.

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ